Grand Café De Zaak
Harlingen
Bij Grand Café De Zaak bent u van harte welkom om iets te eten of te drinken. Geniet van een heerlijke kop koffie met gebak, vers belegde broodjes een gezellige borrel, diner of geniet van de huisgemaakte (afhaal) maaltijden.
Neem alvast een kijkje
Grand Café De Zaak, ook wel bekend als voormalig Restaurant Wally's, is recent vernieuwd. Wees welkom voor een heerlijke kop koffie met gebak, vers belegde broodjes voor het ontbijt of de lunch, een gezellige borrel, diner of geniet van de huisgemaakte (afhaal) maaltijden.
Ontbijt
Van 09:00 tot 11:00 uur wordt het ontbijt geserveerd: van croissants tot eitjes en smoothiebowls, alles om je dag goed te beginnen.
Lunch en borrel
Ontdek de lunch- en borrelkaart van De Zaak: geniet van de lekkerste vers belegde broodjes, salades, loaded fies of andere heerlijke hapjes.
Diner
Ook voor een gezellig diner zit je bij De Zaak goed, met keuze uit diverse vlees-, vis- en vegatarische gerechten.
Verse maaltijden
Geen zin of tijd om te koken? De Zaak heeft elke week een nieuw weekmenu met huisgemaakte verse maaltijden om af te halen. Bestel jouw verse maaltijd voor €7,95 per stuk en geniet vanuit huis van de lekkerste diverse gerechten.
De Zaak verzorgt ook catering op locatie. Neem voor meer informatie hierover telefonisch contact op via 0517 - 431001.
- Elke maandag 09.00 - 21.00 uur
- Elke dinsdag 09.00 - 21.00 uur
- Elke woensdag 09.00 - 21.00 uur
- Elke donderdag 09.00 - 21.00 uur
- Elke vrijdag 09.00 - 21.00 uur
- Elke zaterdag 09.00 - 21.00 uur
- Elke zondag gesloten
- Openingstijden:
- Nu geopend
- Afstand tot jouw locatie:
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Westhoek: verzilting
Accepteer cookies om deze content te zien.
Westhoek: verzilting
(beluister hier het audioverhaal)
Al eeuwenlang plukken kustbewoners vruchten van deze bodem, die ooit zee was. En dat is letterlijk zo, de (poot)aardappelteelt van deze streek is bijvoorbeeld van wereldklasse. Toch is er ook een keerzijde. Het zoutgehalte in kustgebieden neemt namelijk zo ver toe dat problemen ontstaan in de landbouw.
Je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als een gewas teveel zout krijgt. In dit gebied hier rond Westhoek komt het zoute grondwater gelukkig niet zo hoog dat de wortels van de gewassen erin groeien. Maar in de zomer kunnen boeren hun droge akkers soms niet beregenen met water uit de sloten en vaarten omdat het zoutgehalte te hoog is.
Het Wetterskip zet deze pomp hier beneden bij het veerooster (en andere stuwen en opmalingen in heel Friesland) in tegen de verzilting, door de vaarten en kanalen door te spoelen met zoet water dat uit de Friese boezem komt.
De Friese boezem is de benaming voor de aan elkaar verbonden kanalen en meren in Friesland met een streefpeil van 0,52 meter onder Normaal Amsterdams Peil (NAP). Dat NAP is het nulpunt dat we in Nederland gebruiken om hoogtes met elkaar te vergelijken. Een onmisbaar instrument.
Het zoete water dat naar deze polder komt, die in de jaren zeventig van de vorige eeuw van de boezem is afgesloten, wordt bij de sluis van Wier 6 km verderop ingelaten. Het zoute water stroomt naar het gemaal in Zwarte Haan en vandaar naar zee. Probleem opgelost, voor even.
De toenemende zeespiegelstijging zorgt voor een hogere druk van het zoute zeewater op de kustgebieden. De bodem van het land klinkt in, en daalt ook door delfstoffenwinning, en het zoute grondwater zit dus dichterbij de oppervlakte. De zoete laag boven het zoute grondwater wordt ook nog eens dunner omdat de zomers tegenwoordig vaak erg droog zijn.
Het probleem speelt niet alleen hier, maar wereldwijd. Er wordt daarom steeds vaker gekeken naar zouttolerante gewassen voor de toekomst, gewassen die goed tegen zout kunnen dus. Want doorspoelen met zoet water werkt wel, maar het is ook een kostbare manier. Ook op andere manieren wordt daarom al meer zoet water vastgehouden, door bijvoorbeeld oevers te verbreden.
Ingesproken door:
Nienke Brokke beschrijft zichzelf als een kunstenaar die gaat waar het verhaal is. Haar werk uit zich van video-installaties tot land-art. Nienke organiseert buurtprojecten waarbij ze met de bewoners iedere beeldende discipline gebruik om hun verhalen samen te verbeelden. Van animatiefilms tot zandsculpturen.In 1997 studeerde zij af op de Rietveld theatervormgeving/Art-direction. Joop was daarbij de examinator. 17 jaar na dato nam hij contact op omdat haar examenwerk hem bijgebleven was. “Joop was bevlogen met veel ervaring en verstand van uiteenlopend theater en kunstdisciplines. Een man met twee blote voeten stevig op de grond.
Vanaf de eerste ontmoeting was het alsof hij familie van me was. Hartelijk, oude jongens krentenbrood zeg maar. We bespraken grootse plannen. Verfrissend voor mij om mee te gaan in zijn onstuitbare enthousiasme en projecten te bedenken.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
-
Slachtehiem - Luxe groepsaccommodatie
Slachtehiem - Luxe groepsaccommodatieTip
Direct boekbaar
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute
Etappe 3: Harlingen - Dokkum | Elfstedenfietsroute(80.0 km)Harlingen -
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9
Waddenzeedijk - Herbaijum | Elfstedenpad: etappe 9(18.0 km)Kimswerd