Firma Goodijk
Sexbierum
Firma Goodijk uit Sexbierum is een agrarisch bedrijf met 3 verschillende bedrijfstakken, te weten: Groenteteelt + verwerking, Akkerbouw en Veehouderij. Het bedrijf wordt gerund door 2 broers Murk, Wiebe en 2 neven Edward en Eelco. Een echt familiebedrijf
Neem alvast een kijkje
Firma Goodijk uit Sexbierum is een agrarisch bedrijf met 3 verschillende bedrijfstakken, te weten: Groenteteelt + verwerking, Akkerbouw en Veehouderij.
Het bedrijf wordt gerund door 2 broers Murk, Wiebe en 2 neven Edward en Eelco. Een echt familiebedrijf!
Geschiedenis
Firma Goodijk is al sinds het begin van de 20e eeuw een familiebedrijf. Het bedrijf was eerder gevestigd aan de westkant van de Slachte. Oerpake (overgrootvader) Pieter kon op een gegeven moment ± 30 pondemaat (11,01 Ha.) erbij huren. Dus besloot hij in 1910 een nieuwe stjelpboerderij aan de oostkant van de Slachte te bouwen. Helaas kwam hij in die tijd te overlijden.
Pake Pieter kwam op jonge leeftijd van 15 jaar samen met zijn moeder er voor te staan om het bedrijf verder te runnen. Het was in 1950 dat pake Pieter zijn eerste tractor kocht. Dit was een Ford Dearborn die op petroleum liep. In 1959 is heit Eelke getrouwd met mem Hotske en hebben daarna het bedrijf overgenomen van zijn vader. Een grote investering is in 1974 gedaan, toen werd er een ligboxenstal gebouwd.
Nadat Murk, Wiebe en Jaap van school afkwamen, werkten ze bij hun vader. In 1990 gingen ze verder in maatschap. Het bedrijf groeide van niet alleen veehouderij, maar werd er ook meer in de akkerbouw gedaan. Ook begonnen ze met het telen van broccoli. Op 15 januari 2000 is de stjelpboerderij door brand verwoest. In dit zelfde jaar deed heit Eelke een stapje terug en is men verder gegaan met Firma Goodijk.
De neven Edward en Eelco zijn in mei 2015 in het bedrijf gestapt, waardoor het bedrijf nu gerund wordt door de vierde en vijfde generatie. Op 30 april 2018 is er een boerderij in Sint Jacobiparochie gekocht waar de melkveehouderij tak gevestigd is. Per 1 mei 2020 is Jaap uit de firma gestapt. Hij gaat een andere koers varen.
Inmiddels is het bedrijf uitgebreid naar 270 Ha. wat in pacht en eigendom is.
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Firma Goodijk
Firma Goodijk Groenteteelt + verwerking, Akkerbouw, VeeteeltSlachte 4
8855 XB Sexbierum Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Franeker bevrijd
Franeker bevrijd
Op 15 april 1945 wordt Franeker bevrijd. ‘s Middags bereikt een verkenningseenheid van de Royal Canadian Dragoons, komend vanuit Leeuwarden, als eerste de stad. Diezelfde dag trekken de overgebleven Duitse militairen zich terug richting Harlingen. Om hun aftocht te dekken blazen ze de brug aan het Leeuwarderend op.
In de vroege ochtend van zondag 15 april heerst in Franeker een gespannen stilte. Volgens de geruchten zouden de Canadezen Leeuwarden al in handen hebben en nu onderweg zijn naar Franeker. Reikhalzend wordt naar de komst van de Tommies uitgekeken. Maar er zijn nog Duitse soldaten in de stad. Dan wordt de stilte verscheurd door drie geweerschoten die waarschuwen voor een enorme ontploffing.
Om hun aftocht in de richting van Harlingen te dekken, blazen de bezetters de brug aan het Leeuwarderend, die meestal Saakstra’s brug wordt genoemd, op. Saakstra’s brug is een essentieel punt in de enige doorgaande route van Leeuwarden naar de havenstad. Het taaie stalen bouwwerk geeft zich echter niet zomaar gewonnen. Tot vijf maal toe moet er een springlading tot ontploffing worden gebracht, alvorens de Duitsers het genoeg vinden en haastig vertrekken. De omliggende panden lopen veel schade op. Vooral het Bondshotel, tegenwoordig de Stadsherberg, moet het ontgelden.
Onmiddellijk beginnen de inwoners van Franeker aan een provisorisch herstel. Bij het station liggen spoorstaven, die door een grote groep mannen op de schouder naar de brug worden gedragen en van kant naar kant worden gelegd. Bielzen komen daar overheen te liggen. Als het werk bijna klaar is, staat de eerste Canadese verkenningswagen al te wachten. In de middag rijdt een grote colonne Canadees oorlogsmaterieel, waaronder tanks, over de straatweg vanaf Leeuwarden naar Franeker.
Van heinde en ver is de plaatselijke bevolking naar de straatweg gegaan om het spektakel te bekijken. Aangekomen in Franeker volgt een ware zegetocht door de stad. ’s Avonds trekt het zware materieel zich weer terug richting Leeuwarden, maar de volgende dag, maandag 16 april, rijdt de colonne opnieuw door Franeker om op te rukken naar Harlingen.
De Canadezen vestigen een hoofdkwartier in het monumentale stadhuis. Ze blijven er nog tot het eind van 1945, alvorens terug te keren naar huis.
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Eetbaar Fryslân: foodroute Franeker - Harlingen
Eetbaar Fryslân: foodroute Franeker - Harlingen(42.0 km)Kimswerd