Restaurant De Grillerije
Franeker
Al sinds 1990 gevestigd in het prachtige Franeker. De Grillerije ligt aan 1 van de oudste grachtjes van Franeker. Scheef tegenover het Koninklijke Planetarium. Dus wij kunnen met oprechte trots zeggen de mooiste straat van Franeker.
Neem alvast een kijkje
Al sinds 1990 gevestigd in het prachtige Franeker. De Grillerije ligt aan 1 van de oudste grachtjes van Franeker. Scheef tegenover het Koninklijke Planetarium.
Dus wij kunnen met oprechte trots zeggen de mooiste straat van Franeker. Maar als je dan binnenkomt in Restaurant De Grillerije, wordt je iedere keer als je bij ons komt heerlijk verrast, door ons styling, maar ook door onze gerechten. Uiteraard staan onze gastdames Arja en Anne om u te verwelkomen. Geniet samen met je vrienden , familie van een heerlijk avondje uit.
Onze gastdames Arja en Anne geven leiding over hun team voor in het restaurant, zij sturen alles aan, maar mocht u een vraag of opmerking hebben dan kunt u dit altijd kwijt aan Arja of Anne,
Vauit het restaurant kun je mooi alles bekijken wat er in de keuken gebeurt, wij werken zoveel mogelijk met locale producten en zijn duurzaam.
Onze menukaart wisselt regelmatig, wij gaan met de seizoenen mee. We hebben ook een uitgebreide wijnkaart, en wilt u iets meer weten over wijnen dan leggen Arja en Anne u dat graag uit, en welke wijn het beste past bij welk gerecht. indien u dat wenst kunnen wij ook bij ieder gerecht een bijpassende wijn schenken
Onze boven etage is stijl vol en heeft gezellige hoekjes om te dineren, en heeft ook een prachtig uitzicht op het eeuwenoude grachtje.
Mona Hoekstra Klooster is al jaren het vaste gezicht in de keuken, samen met haar sous chef en pattiserrie kok, koken zij met passie voor u
Uiteraard hebben wij een gezellig vast team om u een heerlijk avondje genieten te bezorgen, relaxte sfeer en kortom genieten.
Wij kunnen u van harte aanbevelen om een tafeltje te reserveren
Tijdens de Corona zijn wij begonnen met onze bezorg service, dit is zo goed gaan lopen dat wij dat aangehouden hebben. WIj hebben altijd een bezorger klaarstaan. u kunt uitsluitend online bestellen via onze site www.degrillerije.nl of via thuisbezorgd
Met gastvrije groet Mona en team
Prijzen
- Voor actuele informatie over onze menu kaart, kijk dan even op onze website www.degrillerije.nl
- Betaalmogelijkheden: Contant, PIN, Online, VVV Cadeaubon, VVV Dinercheque
- Afstand tot jouw locatie:
Hier vind je Restaurant De Grillerije
Restaurant De GrillerijeGroenmarkt 14
8801 KH Franeker Plan je route
vanaf jouw locatie
Vergelijkbare plaatsen
Bekijk alles-
Boonweg: gras en schapen
Accepteer cookies om deze content te zien.
Boonweg: gras en schapen
(beluister hier het audioverhaal)
Het is bijna niet voor te stellen dat de zee deze dijk kan verslaan. Toch was er in de laatste veertig jaar een keer of acht serieuze dijkbewaking nodig. Rinus en Sander Dorst van Zeedefensie zijn dan ook altijd voorbereid. Hier in de werkplaats hangen de zaklampen aan de muur, de portofoons staan aan de lader en ligt het draaiboek op tafel. Voor het geval dát.
Vader en zoon Dorst liggen er niet wakker van, ze weten namelijk precies hoe de dijk erbij ligt. Elke week inspecteren ze de 25 kilometer dijk tussen Harlingen en Nieuwebildtzijl. En elke dag zijn ze hier sowieso te vinden, voor onderhoud en beheer. Zo gooien ze bijvoorbeeld kuilen dicht die door honden zijn gegraven en vangen ze ongeveer 150 mollen per jaar in hun klemmen.
Is dat nou echt nodig? Ja, want gangen, gaten en kuilen kunnen de dijk behoorlijk verzwakken. Ook is de grasmat superbelangrijk om de bovenlaag sterk te houden, hiervoor wordt een mengsel van zes soorten diepwortelend gras gebruikt. Als 80% van een vierkante meter grasmat ook daadwerkelijk uit grassprietjes bestaat, zijn de mannen dik tevreden.
Het gras wordt onderhouden door de schapen die je tussen april en oktober op de dijk ziet grazen. Met hun 'gouden voetjes' trappen ze de grond precies genoeg in en zorgen ze zo voor de ideale stevigheid. Vroeger graasden er ook wel koeien, maar hun hoeven deden meer kwaad dan goed.
De droogte van de laatste zomers baart wel eens zorgen. Schapen hebben soms nauwelijks genoeg te eten en enkele dijkvakken moesten opnieuw ingezaaid worden. Ook zette het waterschap voor het eerst een egger in, een machine die onkruid uit het gras haalt.
Andere soorten grassen en kruiden op de dijk zouden trouwens best een idee zijn, maar of dat veilig is? De proefvakken die je onderweg zag, laten vooralsnog zien dat de combinatie van schapen en gras het beste is voor de stevigheid van de dijk.
Aan de 'achterkant' van de dijk vind je geen gras maar asfalt, met daaronder steen en zand. In de jaren negentig bleek het asfalt zo zwak dat uit voorzorg breuksteen en grond bij de werkplaats is neergelegd. Je weet immers maar nooit. Intussen wordt er ook een proef gedaan met innovatieve asfaltbekleding.
Ingesproken door:
De van oorsprong Friese Esther Kokmeijer is kunstenares, ontdekker, designer and fotograaf. Ze woont tegenwoordig in Rotterdam, maar werkt overal ter wereld.
Esther werkt met Joop Mulder aan een serie projecten waarmee ze met korenbloemen verhalen over water zichtbaar wil maken. Een zee van bloemen, een terp omringd door water, een dijkdoorbraak en Holwerd aan zee, zichtbaar gemaakt met miljoenen bloeiende Korenbloemen. “Inspirerend hoe Joop zo begaan was met het prachtig Waddengebied. Hoe hij verhalen over dit bijzondere landschap tot leven wist te brengen en zich inzette om intieme ontmoetingen te creëren met dit landschap.”
Dit verhaal is onderdeel van de route Gemalen Verhalen van Sense of Place
Routes in de buurt
Bekijk alles-
Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 3
Mini fiets- en wandelvakantie Friesland - Etappe 3(60.0 km)Koarnjum -
Jabikspaad | Rondje Noardwest Fryslân
Jabikspaad | Rondje Noardwest Fryslân(100.3 km)Sint-Jacobiparochie